Vanliga frågor - MM

Ditt tempo, din livsstil - Vi anpassar din väg till körkortet!

FRÅGOR OCH SVAR:

 

FRÅGA:
HUR BÖRJAR JAG?

SVAR:
Ansök först om körkortstillstånd. Om du vill börja på trafikskolan så skriver vi in dig som elev och du kan sedan välja mellan de tjänster som vi erbjuder.


FRÅGA:
VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ VID INSKRIVNING?

SVAR:
Vid inskrivning direkt på trafikskolan så måste du alltid ta med dig legitimation i form av ID kort eller pass. Du kan ansöka om körkortstillstånd direkt på trafikskolan genom att använda en dator med direktlänk till transportstyrelsen. Om du köper något i vår e-handel så skrivs du automatiskt in som elev på trafikskolan.


FRÅGA:
KAN JAG GÖRA SYNTEST HOS ER?

SVAR:
Jadå, vi har moderna apparater för detta. Välkommen för gratis syntest under våra kontorsöppettider 08:00 – 18:00. Glöm inte att medtaga giltig legitimation.


FRÅGA:
VAD KOSTAR SYNTESTEN HOS ER OCH VAD KOSTAR DET ATT SKRIVA IN SIG?

SVAR:
Både syntest och inskrivning är gratis.


FRÅGA:
HUR BOKAR JAG KÖRLEKTIONER?

SVAR:
Antingen via www.elevcentralen.se då du köpt vårt teoripaket eller direkt på trafikskolan tillsammans med våra hjälpsamma kontorister. Du kan också boka körlektioner tillsammans med din lärare i bilen.


FRÅGA:
KAN NI HÄMTA OCH LÄMNA ELEVER? HUR PÅVERKAR DET MIN KÖRTID?

SVAR:
Ja vi hämtar och lämnar gärna elever men vi rekommenderar detta endast då du har dubbellektion eftersom den tid det tar för att hämta och lämna dras av din körtid och vid enkellektion så kan det bli kort lektionstid. Meddela alltid vårt kontor om du vill bli lämnad eller hämtad.


FRÅGA:
HUR MÅNGA KÖRLEKTIONER KÖR MAN I GENOMSNITT?

SVAR:
Ett genomsnitt för trafikskolorna i Malmö är cirka 50 lektioner om du kört lite eller inget alls förut. Om du har lätt för att lära dig köra bil eller kört mycket hemma privat så tar det givetvis färre lektioner men det beror också på hur pass bra och noggrant du lärt dig när du övat hemma.


FRÅGA:
UTBILDAR NI FÖR ANDRA BEHÖRIGHETER ÄN B-BEHÖRIGHET?

SVAR:
Nej, vi utbildar endast till B-behörighet.


FRÅGA:
VILKA ÖPPETTIDER HAR NI?

SVAR:
Kontoret har öppet måndag-torsdag kl. 08:0-18:00 och fredagar 08:00-13:00. Våra körlektionstider är måndag -torsdag 8.00 – 18.10 och fredagar 08:00-13:20. Men vi har även lärare som ställer upp och kör övertid ifrån kl. 07:15 – 19:00. Tala med kontoret mer om överenskommelse gällande körlektioner utöver vårt ordinarie schema.


FRÅGA:
HUR LÅNG VÄNTETID ÄR DET PÅ KÖRLEKTIONER?

SVAR:
Oftast kan det vara fullbokat 3-4 veckor fram i tiden, därför är det viktigt att du planerar dina körlektioner i god tid innan påbörjad utbildning. Om du inte får tider direkt som du önskar så vänligen planera dina tider framåt i tiden och plugga teoritester online under tiden som du väntar på att komma igång med körlektionerna. Det är alltid väldigt bra att ligga i förväg med teorin då du har nytta av det när du påbörjar dina körlektioner. Det går givetvis att komma igång och boka körlektioner tidigare också beroende på säsong och återbud. Kontrollera regelbundet på www.elevcentralen.se då utbudet på körlektioner förändras varje vecka.


FRÅGA:
VAD INNEBÄR DUBBELLEKTION?

SVAR:
Då lägger man ihop 2 stycken 40 minuters lektioner så att du kör 80 minuter istället. Vi rekommenderar detta då du som elev spar “transporttid” till och från övningsområde. Detta innebär att du får en betydligt mer effektiv körlektion.


FRÅGA:
KAN MIN HANDLEDARE ÅKA MED PÅ KÖRLEKTIONERNA?

SVAR:
Vi rekommenderar att handledaren åker med så ofta som möjligt då vi kan få en mer enhetlig utbildning.


FRÅGA:
NÄR BOKAS JAG PÅ FÖRARPROV?

SVAR:
Förarprov bokas när din trafiklärare eller utbildningsledaren på trafikskolan anser att du är redo för att kunna klara ett förarprov. Om du som elev inte vill följa trafikskolans rekommendationer och utbildning så kan du själv kontakta trafikverket för bokning av kunskaps och teoriprov.


FRÅGA:
JAG VILL BOKA TID FÖR FÖRARPROV SOM PRIVATIST, GÄLLER SAMMA KRAV FÖR MIG?

SVAR:
Ja absolut! Trafikverkets inspektörer får inte bedöma någon olika. Alla som kommer till förarprov bedöms på samma sätt enligt myndigheternas krav. Varför man kan uppleva det som svårare som privatist är att man inte är medveten om vilka krav som ställs som färdig förare inför uppkörningen och därför inte har uppnått tillräckliga kunskaper. Om du avser att komma förberedd inför ditt körprov på trafikverket som privatist så krävs att du går igenom utbildningsplanens olika övningarna på ett professionellt sätt.


FRÅGA:
KAN JAG BYTA TRAFIKLÄRARE?

SVAR:
Ja! Om du inte trivs med din trafiklärare så tala med våra receptionister så hjälper dem dig gärna. Var väl medveten om att ingen av våra lärare tar illa upp om du byter lärare. Det kan finnas många olika skäl till att man byter lärare och vi lärare strävar tillsammans efter att just du ska klara ditt körkort!


FRÅGA:
HUR LÅNG TID TAR DET FÖR MIG ATT TA MITT KÖRKORT?

SVAR:
En genomsnittselev I Malmö tar sitt körkort på cirka 4 till 6 månader. Tyvärr så finns det trafikskolor som anger andra siffror.


FRÅGA:
ÄR DET LÅNG VÄNTETID TILL FÖRARPROV?

SVAR:
Normalt så kan det ta mellan 3-4 veckor att få ett förarprov. Detta varierar dock över året då det under sommar och helgperioder kan vara längre väntetider. Det kan även vara kortare väntetider under övrig året.


FRÅGA:
FINNS UTBILDNING PÅ FLER SPRÅK ÄN SVENSKA?

SVAR:
Böcker och körkortstester finns på svenska och engelska. Riskutbildningarna hålls på svenska eller engelska. Teorilektioner och handledarutbildning endast på svenska. Den praktiska körutbildningen hålls på svenska eller engelska. Vi har i ett flertal lärare som undervisar på engelska ute i bilen.


 

FRÅGA:
NÄR SKA JAG ANMÄLA MIG TILL RISKETTAN OCH HALKAN?

SVAR:
Riskettan bokar din lärare dig till när du är i slutet av det första körhäftet eller i början av det andra. Halkan bokar din lärare in dig för när du påbörjat motorväg, vilket är i början av det tredje häftet.


FRÅGA:
VAD INNEBÄR UTBILDNINGSKONTROLL?

SVAR:
I slutet av din utbildning så bokar din trafiklärare dig på en s.k. utbildningskontroll. Utbildningskontroll är en 40 minuters körlektion som du gör med vår utbildningsledare. Utbildningsledaren avgör då om du är redo för att bli bokad på förarprov. Detta görs delvis för att du ska få känna på en “provsituation”. Utbildningsledaren tittar på helhet i din körning och hänger inte upp sig på mindre misstag. Om du anses färdigutbildad så bokas du på kunskaps och förarprov. Utbildningskontroll brukar anses som mycket värdefullt inför uppkörningen, eftersom du blir bedömd av någon annan än din vanliga lärare.


FRÅGA:
FINNS DET MÖJLIGHET ATT TA KÖRKORT PÅ AUTOMATVÄXLAD BIL PÅ VÄRNHEMS TRAFIKSKOLA? ÄR DET SAMMA KRAV?

SVAR:
Ja vi har två automatväxlade bilar. Om du väljer att ta körkort för automatväxlad bil så får du enbart köra automatväxlad bil när du tagit ditt körkort inte manuellt växlad bil. Men du kan senare när du fått mer körvana och rutin öva på en manuellt växlad bil ett tag och sedan boka ett nytt förarprov. När du blivit godkänd på ditt andra förarprov för manuellt växlad bil så får du givetvis även köra en sådan. Samtliga våra paket gäller även för automatväxlad bil. Det som framförallt skiljer i utbildningen är att det är enklare att lära sig manövrera en automatväxlad bil, vilket sparar tid.